Wednesday, March 11, 2015

Ajaran Nabi .Ibrahim diseleweng oleh yahudi menjadi Hindu & Buddha
Dari page Bani Jawi

 Nabi Ibrahim berasal dari bangsa 'Ibriyah, kata' Ibriyah berasal dari 'ain, ba, ra atau' abara yang bermaksud menyeberang. Nama Ibra-him (alif ba ra-ha ya mim), merupakan asal dari nama Brahma (ba ra-ha mim).
Beberapa fakta yang menunjukkan bahawa Brahma yang terdapat di dalam Mitologi Jawa adalah Nabi Ibrahim, di antaranya:

1. Nabi Ibrahim mempunyai isteri bernama Sara, sementara Brahma pasangannya bernama Saraswati.

2. Nabi Ibrahim mengorbankan anak sulungnya yang bernama Ismail, sementara Brahma terhadap anak sulungnya yang bernama Atharva (Muhammad in Parsi, Hindoo and Buddhist, tulisan AH Vidyarthi dan U. Ali) ...


3. Brahma adalah perlambang Monotheisme, yaitu keyakinan kepada Tuhan Yang Esa (Brahman), sementara Nabi Ibrahim adalah Rasul yang mengajarkan ke-ESA-an ALLAH.
Ajaran Monotheisme di dalam Kitab Veda, antara lain:

Yajurveda Ch. 32 V. 3 menyatakan bahawa tidak ada rupa bagi Tuhan, Dia tidak pernah dilahirkan, Dia yg berhak disembah
Yajurveda Ch. 40 V. 8 menyatakan bahawa Tuhan tidak berbentuk dan dia suci
Atharvaveda Bk. 20 Hymn 58 V. 3 menyatakan bahawa sungguh Tuhan itu Maha Besar
Yajurveda Ch. 32 V. 3 menyatakan bahawa tidak ada rupa bagi Tuhan
Rigveda Bk. 1 Hymn 1 V. 1 menyebutkan: kami tidak menyembah kecuali Tuhan yg satu
Rigveda Bk. 6 Hymn 45 V. 6 menyebutkan "sembahlah Dia sahaja, Tuhan yang sesungguhnya"
Dalam Brahama Sutera disebutkan: "Hanya ada satu Tuhan, tidak ada yg kedua. Tuhan tidak berbilang sama sekali ".
Ajaran Monotheisme di dalam Veda, pada mulanya berasal dari Brahma (Nabi Ibrahim). Jadi makna awal dari Brahma bukanlah Pencipta, melainkan pembawa ajaran dari yang Maha Pencipta.


4. Nabi Ibrahim mendirikan Baitullah (Kaabah) di Bakkah (Makkah), sementara Brahma membina rumah Tuhan, agar Tuhan di ingat di sana (Muhammad in Parsi, Hindoo and Buddhist, tulisan AH Vidyarthi dan U. Ali).
Bahkan secara terperinci, kitab Veda menceritakan tentang bangunan tersebut:
Tempat kediaman malaikat ini, mempunyai delapan putaran dan sembilan pintu ... (Atharva Veda 10: 2: 31)

Kitab Veda memberi gambaran sebenarnya tentang Ka'bah yang didirikan Nabi Ibrahim.
Makna lapan pusingan adalah lapan garis alami yang mengitari wilayah Bakkah, diantara perbukitan, yaitu Jabl Khalij, Jabl Kaikan, Jabl Hindi, Jabl Lala, Jabl Kada, Jabl Hadida, Jabl Abi Qabes dan Jabl Umar.

Sementara sembilan pintu terdiri dari: Bab Ibrahim, Bab al Vida, Bab al Safa, Bab Ali, Bab Abbas, Bab al Nabi, Bab al Salam, Bab al Ziarat dan Bab al Haram.


Sebelum kata "Hindu" dan "Hinduisme" diterima, ada istilah-istilah yang diperkenalkan oleh orang asing, yakni: orang Parsi, Yunani dan Bahasa Inggeris. Umat ​​Hindu menyebut tradisi mereka sebagai Vaidika Dharma, Artinya Dharmanya weda. 
Dalam bahasa Parsi, kata Hindu berakar dari kata Sindhu (Bahasa Sanskrit) .Dalam Reg Weda, bangsa Arya menyebut wilayah mereka sebagai Sapta Sindhu (wilayah dengan tujuh sungai di barat daya anak benua India, yang salah satu sungai tersebut bernama sungai Indus). Hal ini mendekati dengan kata Hapta-Hendu yang terkandung dalam Zend Avesta - sastera suci dari kaum Zoroaster di Iran.

kata Hindu merujuk pada masyarakat yang hidup di wilayah sungai Sindhu .Hindu sendiri sebenarnya baru terbentuk setelah Masihi ketika beberapa kitab dari Weda digenapi oleh para brahmana. Pada zaman munculnya agama Buddha, agama Hindu sama sekali belum muncul semuanya masih mengenal sebagai ajaran Weda.

Muhamad lahir dari suku Bangsa KURURESi (= KURAISI = QURAISY), nenek moyang yang pertama sampai di Arab adalah IBRAHIM (Brahmin dari Bangsa KURU = KURURESI), yang memisahkan diri dari kelompoknya di Baratawarsa, kerana Perang Baratayuda tahun 3139 SM.

KAABAH dijangka dibina oleh IBRAHIM = Brahmin dari BANGSA KURU (KURURESI = KURAISI = Quraishi), sebagai tempat persembahyangan bangsa KURURESI saat itu.
Muhamad sebagai keturunan Bangsa KURU, mewarisi sifat-sifat kesatrya Kuru walaupun nenek moyang mereka telah menjadi RISHI (RESI / RSI).

 Muhamad suka bermeditasi = bersemadi = Bertahanut = bertafakur di GUA HIRA.
Leluhur Muhamad juga suka bersemedi = bermeditasi = bertahanut = bertafakur di lereng-lereng dan lembah-lembah di pengunungan Himalaya.
Sidarta Gautama juga suka bersemedi = bertahanut = bermeditasi = bertaafakur dibawah pohon Bodi kemudian mencipta ajaran BUDDHA.

pada hakikatnya kebenaran itu hanya "satu". islam menyebut-NYA sebagai "ALLAH" sedangkan hindu menyebut-NYA sebagai Isvara. TUHAN dalam hindu rekaan dalam wujud dewa-dewi, sejatinya itu hayalah "usaha meng-antropomorfik-kan berbagai macam sifat TUHAN seperti: sifat pencipta, pemelihara, dan pemusnah". Di islam, sifat-sifat kebesaran TUHAN tidak diwujudkan dalam bentuk patung, melainkan hanya dalam wujud kata yang mewakili makna sifat, seperti: maha pencipta, maha pengasih, maha kuat dsb.
Di Hindu ada "advaita", sedang di Islam ada "Haqekat"

Baca pengakuan bekas Sami Hindu ini.

Setiap umat di zamannya dipastikan mempunyai "wakil TUHAN dalam wujud manusia". di Hindu disebut sebagai "Avatara", di Buddha disebut sebagai "Boddha", di Jainism sebagai "tirthankar", dan di Islam, Kristian, dan jahaudi sebagai "Nabi". Tiap-tiap utusan TUHAN tersebut mempunyai cara ibadah yg berbeda2 sesuai dengan zaman dan apa yang telah diwahyukan, namun malangnya majoriti umat sepeninggal para utusan telah diselewengkan kebenarannya.

kata "Kaabah" itu berasal dari kata Sanskrit "amba" yang bermakna Ibu (seperti Ambu dalam bahasa Sunda ,, Sundaland), dan kata ka'bah juga dari kata Sanskrit.

Bodhi + Hinduisme ajaran meditasi mengenal tuhan yg satu ... sesuai pada zaman mengikut peribadatan yg berbeza .. Bodhi & Hinduisme akhirnya dipecah menjadi agama baru. awalannya ia ajaran penyembahan tuhan yg satu. mengikut ajaran yg dibawa oleh Brahim / Ibrahim / Brahma

No comments:

Post a Comment