Thursday, October 20, 2011

NASA Umum Gambar Unik Of Tapak Pendaratan Apollo Moon


 
NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) direbut imej resolusi tinggi tapak pendaratan Apollo dari atas yang pandangan yang paling ketara lagi di mana 12 Apollo, Apollo 14 dan angkasawan Apollo 17 mendarat di bulan. Kehidupan yang menyokong beg galas, bahan pembungkus, keping salutan pelindung modul lunar serta tong sampah dan laluan mereka yang ditinggalkan oleh angkasawan dalam lewat 60-an - awal 70-an abad yang lalu boleh dilihat pada gambar.
 


Angkasawan Schmitt, yang telah ditangkap pada gambar di sebelah modul lunar "Apollo 17", diiktiraf begnya, dan membantu penyelidik dengan mengenal pasti objek lain.
Pada tahun 2009, LRO sebelum mengambil gambar tapak pendaratan Apollo dari ketinggian yang lebih tinggi, dan rasa ingin tahu yang timbul mengenai sama ada bendera Amerika yang telah ditanam di dalam tanah semasa misi masih berdiri. Berdasarkan imej yang baru, yang misteri boleh kekal tidak dapat diselesaikan, tetapi haba lampau bulan dan syarat-syarat yang ultraungu mungkin akan memusnahkan bendera nilon dari semasa ke semasa.
Untuk menangkap gambar-gambar yang lebih tepat, peranti itu turun sebanyak 30 kilometer ke permukaan bulan.

No comments:

Post a Comment